top of page
mariaplaats, hku, rijksmonument, entree ontwerp, Duurzaam, energie neutraal, doordacht bouwen, de 3d ontwerper, architectuur, architect, ontwerpbureau, bouwkunde ontwerpbureau, architectenbureau, bijzondere vormgeving

Nieuwe entrée passend bij het bijzondere Rijksmonument

Opdrachtgever:   HKU (Hoge School voor de Kunsten Utrecht

 

Oplevering:   sept 2019

 

Soort werkzaamheden:

Bouwkundig ontwerp • Omgevingsvergunning • Aanbesteding • Bouwbegeleiding • Oplevering

Overzicht creëren en herstel van monumentaal karakter.

De huidige plattegrond van het entree gebied is door de jaren heen erg onoverzichtelijk geworden. Door allerlei toevoegingen aan het monument kun je in het gebouw een hele geschiedenis lezen. Deze vertroebeling zorgt er voor dat er een slechte oriëntatie is als je binnen bent. Dit komt het monument niet ten goede.

 

Bij het maken van het ontwerp voor een nieuwe receptie en service balie hebben we tevens de focus gelegd op verbetering van de oude historische hoofdlijnen binnen het gehele entree gebied. Dit is in samenspraak gegaan met de afdeling Erfgoed en de monumenten commissie van de gemeente Utrecht.

 

Originele weg getimmerde kozijnen zijn weer zichtbaar gemaakt, zodat het karakter van de entree weer open werd met zicht op de achter gelegen kapel. Doorbraken die verstorend waren in de hoofdstructuur zijn gewijzigd en meer passend gemaakt binnen de monumentale lijnen. En er zijn twee nieuwe balie’s geplaatst die door materiaal toepassing en een verlichte luifel samen een geheel vormen.

De tijdscapsule

Op 1 juli 2019 werd er tijdens de sloopwerkzaamheden een tijdscapsule aangetroffen. In deze tijdscapsule bevond zich een brief waarin omschreven hoe de bouw destijds tot stand is gekomen en welke personen erbij betrokken waren. Prachtig om te lezen is dat er een groot bedrag is gedoneerd om de bouw voor dit ziekenhuis (functie destijds) mogelijk te maken. Voor meer info zie het artikel uit het AD en de film waarin u uitleg krijgt over deze bijzonder vondst.

 

Lees hier het complete artikel van AD: https://www.ad.nl/utrecht/capsule-die-bij-verbouwing-van-het-conservatorium-werd-gevonden-brengt-een-opmerkelijk-verhaal~a41e50d6/

bottom of page